iilimatohoito

Hirudoterapiassa yksi juotikas imee verta noin 15 grammaa kerrallaan. Iilimadot ovat kiinni hevosessa n. 20–40 minuuttia. Kun ne ovat tehneet tehtävänsä, ne turpoavat ja alkavat irrota pois. Jotta iilimato pystyy tarttumaan ihon pintaan, tulee hevosen karvat trimmata/leikata pois hoidettavasti kohdasta. 

Hoidon alkaessa olisi hyvä hoitaa aluksi kolme kertaa viikon välein. Ensimmäisellä kerralla laitetaan 2–3 koematoa hevoseen ja katsotaan kuinka hevonen niihin reagoi. Toiset hevoset piristyvät ja toiset muuttuvat hieman flegmaattiseksi tai ovat vähän omissa maailmoissaan.

Seuraavat hoitokerrat mietitään valmiiksi asiakkaan kanssa. Hevosta voi liikutella reagoinnista riippuen hoidon jälkeen. Toiset hevoset saattavat jonkun verran kipeytyä 3–5 päivän päästä hoidosta, sillä hevonen alkaa käyttämään lepotilassa olleita lihaksiaaan ja iilimadot myös aukaisevat suonia, jotka ovat olleet vähäisellä käytöllä tukkeutumien takia.

Akuutit vammat kuten jänne- tai hankosidevammat, haavat ja ruhjeet yms. hoidetaan suoraan vauriokohteessa. Kroonisempien vammojen hoito aloitetaan kauempaa ja lähestytään pikku hiljaa varsinaista kohdetta.

Iilimadoilla voidaan hoitaa esimerkiksi:

 • kaviokuume
 • jännevammat
 • sarkoidit
 • mätäpaiseet
 • PPID eli Cushing
 • lihasongelmat
 • aineenvaihduntaongelmat
 • kesäihottuma
 • niveltulehdukset
 • haavat ja ruhjeet
 • huonot kaviot
 • vanhoihin haavoihin poistamalla arpikudosta jne.

Juotikashoidon historiaa

Verijuotikas eli iilimato (Hirudo Medicinalis) on verta imevä juotikaslaji. Verijuotikas on väriltään harmaa ja pitkittäisjuovainen. Verijuotikasta on käytetty erilaisiin lääkinnällisiin tarkoituksiin jo antiikin ajoista lähtien.

Verijuotikas lienee hävinnyt Suomesta lähes kokonaan, lukuun ottamatta eteläisintä saaristoa. Verijuotikas on toisinaan sekoitettu Suomessa yleiseen hevosjuotikkaaseen , joka ei ime verta. Tätä esiintyykin yleisesti mm pien järvissä ja joissa.

Terapiahoidossa käytettävät iilimadot ovat puhtaissa laboratorio-olosuhteissa lääkinnällisiin tarkoitukseen kasvatettuja.

Verijuotikasta on käytetty erilaisiin lääkinnällisiin tarkoituksiin jo antiikin ajoista lähtien. Pitkäaikaiset tieteelliset tutkimukset ovat ilmaisseet, että Iilimatoa voidaan pitää ”farmaseuttisena minitehtaana”, jota tuottaa ihmiseen tai muuhun hoidettavaan kohteeseen(kuten hevoset) monella eri tavoin vaikuttavia tasapainotettuja ja biologisesti aktiivisia yhdisteitä, joiden vaikutuksesta elimistö paranee ja nuorenee. Biologinen vaikutus perustuu juotikkaan syljen sisältämiin biologisesti aktiivisiin aineisiin. Tapahtuu aineiden vaihto – juotikas imee ihmiseltä verta ja antaa tilalle omaa sylkeään. Juotikkaan syljen sisältämä hirudiini on tehokas luonnon oma antikoagulantti eli verenohennuslääke – aspriinin ja hepariinin “vastine”.

Sillä on erittäin suuri merkitys patologisten prosessien ja tulehduksien ehkäisyssä. Hirudoterapia sopii hyvin yhdistettäväksi muihin perinteisiin hoitomuotoihin (fytoterapia, manuaaliterapia, homeopatia).Varmasti suurin syy sen vähäiseen käyttöön tänäpäivänä liene olevan inhotus tätä ”limaista” ötökkää kohtaan, samalla epätieto sen käytöstä sekä legendaariset myyttiset tarinat niistä, miten vertaimevä otus aiheuttaa kehoon reijän ja kaivautuu sinne.

ota yhteyttä

2 + 9 =

yhteystiedot

Saltti

Fastintie 294, 04500 Tuusula

Tea Lehtonen
040 593 6115
tea.lehtonen(at)gmail.com

Pasi Huhti
045 315 6171
pasi.huhti(at)gmail.com

yhteistyössä