Kavioiden vuolu

Kavioiden kasvaminen liian pitkäksi tai niiden liiallinen tai epätasainen kuluminen aiheuttavat hevoselle mm. kipua ja jalan asentovirheitä. Jalan asentovirheet aiheuttavat pahimmillaan vammoja jänteille ja nivelille. Kavion kasvu on yksilöllistä, mutta kavion ja kengän kulumiseen vaikuttaa luonnollisesti pohja, jolla hevonen oleskelee ja liikkuu. Tavallisesti kavio vaatii vuolemista noin 4-8 viikon välein.

On tärkeää, että hevosen kavioiden hoito aloitetaan heti varsaiässä, varsan ensimmäisenä kesänä, jotta varsan jalka-asennot ja jalkojen luusto kehittyy normaalisti. Samalla varsa tottuu kavioiden käsittelyyn.

Kavion vuoleminen ja kengitys edellyttää kokemusta ja taitoa, joten tehtävä on syytä antaa ammattitaitoiselle kengityssepälle. Epäpätevä kengittäjä voi saada paljon tuhoa aikaan. Kavion perusmekanismiin ja oman hevosen yksilölliseen kavionhoitoon kannattaa perehtyä esimerkiksi kengittäjän avustuksella.

tietoa Kavioiden vuolusta

Hevosen kavio on mitä nerokkain luomus, erittäin vahva ja sopeutuva, mutta kuitenkin hauras monin tavoin.

Vuolun tarkoitus ei ole yrittää pitää kavioita ”kasassa” vaan estää kaviota lohkeamasta ja kasvamasta liikaa. Sen tarkoitus on sallia kavion kuntoutuminen, ylläpitää kavion sisäisten osien terveyttä ja suojata kaviota.

Vuolun tarkoitus on myös pidentää hevosen elinikää. Hyvin hoidetut kaviot on kun laittaisi rahaa pankkiin.

Kun kaviot vuollaan säännöllisin järkevin aikavälein, muutos kavioissa on hevoselle niin pieni, ettei se edes huomaa sitä, ja näin sen kuuluisikin olla.

ota yhteyttä

6 + 1 =

yhteystiedot

Saltti

Fastintie 294, 04500 Tuusula

Tea Lehtonen
040 593 6115
tea.lehtonen(at)gmail.com

Pasi Huhti
045 315 6171
pasi.huhti(at)gmail.com

yhteistyössä